KONFERENCIJA: „ČEMU ISTORIJA?“ - KO JE PRVI POČEO? ISTORIČARI PROTIV REVIZIONIZMA

Datum: 6. Novembar 2019.
Vreme: 00:00 - 00:00
Lokacija: Beograd

Nakon projekta Jezici i nacionalizmi, koji se bavio kompleksnim pitanjem realnosti postojanja četiri politička jezika u regionu, kao i nakon njegovog velikog finala – Deklaracije o zajedničkom jeziku, na kojoj je radilo 30 lingvista i drugih eksperta i koju je svojim potpisima podržalo oko deset hiljada ljudi iz čitavog regiona Zapadnog Balkana – Udruženje KROKODIL je realizuje projekat pod nazivom Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma. Ovaj projekat, započet pre dveipo godine zatvoriće velika konferencija pod nazivom Čemu istorija? koja će se održati u 24. i 25. aprila u KROKODILovom Centru za savremenu književnost i Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Glavni cilj ovog projekta je stvaranje prostora za istorijski i inter-kulturalni dijalog kroz kreiranje mreže istoričara, pisaca, novinara, studenata i šire publike koja će doprineti rešavanju konflikta, uzajamno poštovanim istorijskim narativima (ako već zajednički nije moguć), i inkluzivnijoj kulturi sećanja. Projektne aktivnosti će rezultirati stvaranjem održive platforme koja će omogućiti uzajmno prihvatljive interpretacije događaja iz bliže i dalje prošlosti korišćenjem metoda multi-perspektivnog istorijskog narativa. Završna konferencija okupiće vodeće istoričare ekperte iz Srbije i regiona među kojima su Dr Dubravka Stojanović, Dr Božo Repe, Dr Husnija Kamberović, Dr Milivoj Bešlin, Dr Tvrtko Jakovina Dr Peter Mikša, Dr Hrvoje Klasić, Adnan Prekić i mnogi drugi. Ovaj projekat finansira Evropska Unija a biće implementiran u bliskoj saradnji s forum ZFD Srbija.

 

Ovaj program proizveden je uz finansijsku podršku Evropske unije. Njegov sadržaj isključivo je odgovornost Udruženja KROKODIL i ne odražava nužno stavove Evropske unije.